Zdrowsza dieta pozwala lepiej czytać
14 września 2016, 11:17Zdrowa dieta wiąże się z lepszą umiejętnością czytania w pierwszych latach szkoły.
Nokia zaprzecza medialnym doniesieniom
27 kwietnia 2015, 08:12Nokia zaprzeczyła doniesieniom chińskich mediów, które poinformowały, jakoby fińskie przedsiębiorstwo miało zamiar znowu produkować telefony komórkowe.
Aronia wspomaga leczenie raka trzustki?
18 września 2014, 09:10Badania laboratoryjne na komórkach raka trzustki wykazały, że wyciąg z aronii wspomaga tradycyjną chemioterapię gemcytabiną.
Nokia ofiarą szantażysty
18 czerwca 2014, 09:46Fińskie media ujawniły, że w 2007 roku Nokia zapłaciła okup szantażyście grożącemu ujawnieniem kluczy uwierzytelniających, którymi były podpisywane aplikacje dla systemu Symbian. Ujawnienie tych kluczy byłoby katastrofą dla firmy, która posiadała około 40% rynku telefonów komórkowych, a jej produkty były używane przez wiele przedsiębiorstw
Microsoft kończy przejmowanie Nokii
22 kwietnia 2014, 08:04Microsoft poinformował, że w ciągu kilku najbliższych dni oficjalnie zakończy proces przejmowania wydziału produkcji telefonów firmy Nokia. Transakcja zostanie zakończona w piątek, 25 kwietnia, kiedy to oficjalnie powitamy Nokia Devices and Services w rodzinie Microsoftu - stwierdził Brad Smith, główny prawnik koncernu z Redmond.
Roślinna inteligencja?
5 marca 2014, 11:47Rośliny mogą podejmować bardziej złożone decyzje, niż nam się wydaje. Takie wnioski płynął z badań przeprowadzonych przez naukowców z Helmholtz-Zentrum fur Umweltforschung oraz Uniwersytetu w Gottingen.
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
Łazik Opportunity przysłał niezwykłe zdjęcia
17 września 2012, 09:59Łazik Opportunity, który od 2004 roku pracuje na powierzchni Marsa, przysłał jedne z najbardziej niezwykłych zdjęć, jakie wykonał w czasie swojej misji. Widoczne na nim obiekty wciąż stanowią zagadkę dla naukowców z NASA.